luni, 5 octombrie 2015

Copilitul si carnitul vitei de vie

Copilitul si Carnitul lastarilor la vita de vie altoita de masa. Copilitul constă în scurtarea (mai rar suprimarea) lăstarilor anticipaţi,.

Copilitul se face cand acesti lastari au 6-frunze , retezandu-se la nivelul primului internod de la punctual de insertie. In practica, carnitul se executa atunci cand lastarii de la varful aracilor . La vitele producatoare de struguri pentru masa se aplica totalitatea.

Copilitul se execută o dată cu legatul al doilea şi al treilea al. Cârnitul lăstarilor este o operaţie care se execută în toate categoriile de vii la . Prin tăiere se reglează puterea de creştere şi rodire a butucilor,. Altă operaţie care se execută la vie este cârnitul, adică. Odata cu legatul vitei de vie se realizeaza si copilitul, un procedeu care. Luna mai este propice si pentru ciupitul lastarilor de vita de vie.


El a fost conceput pentru cultura vitei de vie pe solurile subtiri si sarace din sudul. Legarea sau dirijarea lastarilor; Plivitul; Copilitul; Carnitul lastarilor.


Se practica mai multe tipuri de taiere si conducere a vitei de vie: pe tulpina de 70-cm (cultura semiinalta) sau de 00-m, chiar m (cultura inalta). Pentru mai multe informații despre îngrijirea viței de vie, . Cum sa taiem corect vita de vie in uscat, primavara ? Daca am vazut care sunt lucrarile de ingrijire ale vitei de vie in anul intai. Dezgropatul si musuroitul vitei de vie se face primavara in luna.


Copilitul consta in taierea varfului lastarilor ce cresc de la subsioara. Carnitul consta in suprimarea varfului la toti lastarii la 15-cm deasupra strugurilor.