vineri, 16 ianuarie 2015

Gruparea rezistoarelor in serie si paralel

Rezistorul electric, ca element de circuit utilizat in limitarea curentului in instalatii si echipamente electrice. Rezistoarele grupate în serie sunt parcurse de acelaşi curent electric. Rezistoarele grupate în paralel au aceeaşi tensiune la borne. Pentru gruparea triunghi, în raport cu bornele A şi B, rezistanţa echivalentă este:. Două sau mai multe rezistoare sunt conectate în serie dacă aparţin aceleiaşi ramuri.


Conectarea rezistorilor cin circuit serie , paralel si mixt si calculul rezistentei echivalente. Click AICI pentru a downloada documentul (PDF, 275KB) .

La gruparea în SERIE a rezistoarelor, rezistenţa echivalentă a reţelei. Două sau mai multe rezistoare sunt grupate în paralel dacă sunt conectate între aceleaşi.


R12) a celor două rezistoare (Rşi R2) se calculează cu formula:. Determinand valoarea rezistentei unei grupari serie formate din n rezistoare ohmice identice. O solutie simpla consta in gruparea acestora in paralel. Teoremele lui Kirchhoff Si gruparea rezistoarelor - Fizica document online,.


Rezistenta echivalenta a unui grupari serie de rezistori este egala cu suma. Inversul rezistentei echivalente a unui grupari paralel de rezistoare este egal cu suma . Se consideră două rezistoare legate în serie, ca în figura de mai jos:. Pentru două rezistoare, legate în paralel, cunoscând curentul total I și valorile Rși R .