marți, 19 august 2014

Taieri in verde cires

Tăierile (operațiunile) în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare în ciclul. Făcute sever, tăierile la cireş întârzie intrarea pe rod. Dacă nu sunt făcute, pomii îmbătrânesc prematur, dau recolte de calitate slabă, iar pomul nu va atinge .

Tăierile în verde se execută la speciile: cireş, vişin, piersic timpuriu şi cais. Aceste tăieri se fac aproape după aceleaşi reguli ca şi tăierile în . In timpul verii, se efectueaza taierile in verde ale pomilor pentru a le incuraja dezvoltarea corecta si, ca de obicei, trebuie sa fim atenti la sanatatea livezii. Tăieri în verde (de producţie) la cireş şi vişin: se substituie tăierilor în uscat, urmează aceleaşi reguli ca şi în cazul acestora, dar avantajul este .

Taierea ciresului in verde (cunoscuta si sub denumirea de taiere de vara) consta in ciupitul manual al lastarilor, incepand din mai-iunie, cand lastarii au 20-30 . In general, taierile (operatiile) in verde se aplica diferentiat, pe specii ,soiuri,. Combaterea bolilor de scoarta la prun, piersic, cais, cires si visin.


La cireş, se fac puţine tăieri de rodire întrucât coroanele sunt rare,.