vineri, 5 februarie 2010

Pluralul de la chibrit

Bețișor de lemn având la un capăt o gămălie din material ușor inflamabil, care se aprinde prin frecare, folosit pentru a face focul, . Se admite o singură formă de plural la substantivele (DOOM2): aragaze (nu chibrituri (nu chibrite) seminare . Chibrit = Beţişor de lemn având la un capăt o măciulie din pastă inflamabilă, folosit pentru a aprinde focul.

Când ai la îndemână două forme de plural ale unui cuvânt care ba sunt. In dex scrie ca pluralul cuv chibrit estechibrituri. Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.


Pluralul cuvantului CHIBRIT este CHIBRITURI.

Dativ-Genitiv, chibritului, chibriturilor. Dar cine nu și-a pus problema la un moment dat cum e pluralul unui substantiv ca aragaz, chibrit, hotel, mormânt etc.

Definitie chibrit - afla ce inseamna chibrit si toate sensurile acestui cuvant din dictionarul explicativ al limbii romane - DexOnline. Chibrit este termenul care semnifică un obiect foarte răspândit în viața cotidiană, necesar pentru aprinderea focului.


Pentru a afla formele corecte de plural ale substantivelor, verificăm în DOOM. Poate exista ezitare în ce privește forma de plural (în cadrul !poieni, !țigănci) și neutre precum chibrituri (chibrite fiind simțit ca incult), dar . Chibrituri gindeste la plural asa de exemplu la cuvintul fata o fata doua fete si asa la toate cuvintele se adauga pluralul.


Pt “chibrit” ai dreptate, era corect atat pluralul “chibrite” cat si. DA (daca reprezinta forma articulata hotarat a pluralului de la “hotă” (!) ) .