marți, 20 martie 2012

Tundere tuia orientalis

Totul despre Tuie: Imnultire tuia, Plantare tuia, Taiere tundere, Gard viu tuia biota, Cultivare tuia, Conditii de crestere, Tuia suporta poluarea. Tuia de Canada sau Tuia occidentalis (Thuja occidentalis): Gard viu de tuia, Ingrijire, Inmultire, plantare, taiere -tundere, columna, smarag . Arbustii de tuia sunt printre preferatii peisagistilor, care, prin tundere le dau cele mai diverse, uneori ciudate, dar intotdeauna de efect, forme de crestere.

Thuja occidentalis este un copac vesnic verde, un conifer din familia Cupressaceae, nativ din Statele Unite si Canada. Denumire stiintifica: Thuja orientalis (L.) Biota orientalis (L.) Endl.


Suporta tunderea, fiind usor de modelat in cele mai diverse forme geometrice. Tuia (Thuja) este un arbust decorativ originar din sud-estul Americii de Nord.

SEMINTE TUIA - THUJA OCCIDENTALIS - 1BUC. Dogibeer a avut amabilitatea sa ne faca o demonstratie. A folosit o foarfeca pe care oricare acvarist ar. Nu retin bine daca tuia occidentalis sau smaragd. Este posibil ca despre asta sa fie vorba.


Tunderea se face in primavara , din doi in doi ani . Thuja, mai pe româneşte tuia, este un conifer din familia Cupressaceae. Coroana poate fi lesne controlată prin tunderi repetate şi devine . Fara tundere, la varsta de de ani, poate ajunge la 15m inaltime si 4-5m latime de o forma .

Thuja Occidentalis – este un arbore care ajunge până la o înălţime de 30m, cu coroana ovoidal-piramidală. Nu suportă excesul de umiditate din sol, suportă bine tunderea. Orice gard din tuia (orientalis, occidentalis, vulgaris, etc) atenueaza zgomotul. Pentru a avea un gazon sănătos și frumos, pe lângă tunderea și udarea.


Ciudat este faptul ca Thuja orientalis, tuia de origine estică pare, . Este un conifer cu port pitic, foarte compact, avand forma ovala, cu frunzis ce se preteaza pentru tundere de culoare galben auriu primavara si de un bronz . Thuja occidentalis columnaris este un arbore înalt de 10-m cu o coroană deasă şi bogată, având forma alungită. Iarna frunzişul nu isi schimba coloratia.