luni, 28 decembrie 2009

Taierile in verde la par

Tăierile (operațiunile) în verde sunt lucrări speciale și absolut necesare. Aceasta se recomandă la toate speciile, dar se practică la măr, păr, . Daca taierile in uscat nu au fost executate la timp si corect, putem considera taierile (operatiile) in verde ca NU fiind tarzii pentru anul in curs ci, .

In timpul verii, se efectueaza taierile in verde ale pomilor pentru a le incuraja dezvoltarea corecta si, ca de obicei, trebuie sa fim atenti la sanatatea livezii. Problemele principale care se pun la taierea in verde sunt: stabilirea momentului optim de aplicare a ciupitului, mai ales a celui dintai si gradul . Pentru pomii fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă când nu mai.


Asupra numărului de muguri micşti ce se lasă la măr şi păr s-au făcut.

Tăierile la seminţoase (măr, păr, gutui etc.) pot fi făcute de toamna, după intrarea în repausul vegetativ, adică după căderea frunzelor. TAIERI IN USCAT, TAIERI IN VERDE - Experienta a stabilit ca nu toate anotimpurile. Sensibilitate sporita la ger au urmatoarele specii: piersic, cais, par, prun.


Taierile (operatiunile) in verde sunt lucrari speciale si absolut necesare in ciclul biologic anual al pomilor, incepand chiar cu momentul formarii coroanei pomilor. Taierile de fructificare se executa atat in perioada de repaus, cat si in perioada de vegetatie („in verde”) Pentru majoritatea soiurilor de par, .