vineri, 27 noiembrie 2015

Salacea pivnite

Când treci prin satele așezate în câmpiie fertile din Valea Ierului, tradiția veche a viticulturii se lasă a fi admirată. Podgoriile de aici produc vinuri de calitate . Suntem în satul Sălacea, pe ţinutul Câmpia Ierului, între dealurile Sălacea -Săcuieni și râul Ier, un cadru deosebit de frumos și de bogat.

Din această perioadă datează primele şiruri de pivniţe din cărămidă, săpate în latura dealului, ce pot fi văzute şi azi. Trei zile şi trei nopţi de petrecere în satul celor o mie de pivniţe din Bihor.


De ziua lor, localnicii din Sălacea au reînviat atmosfera secolului al . Dovezile arheologice ne vorbesc despre un teritoriu fertil pe care se aflau așezăminte omenești încă din epoca de piatră.

Cele 10de pivnițe din secolul trecut dispuse pe șapte străzi constituie cel mai reprezentativ și mai spectaculos obiectiv turistic din Sălacea. Satul Sălacea este așezat în Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie, localitatea fiind cunoscuta drept „Satul celor . De altfel, peisajul cultural din Sălacea, cu pivnițe lungi de cel puțin de metri, săpate în coasta dealului și așezate una lângă alta, pe câteo latură a străzii, . Manifestări care de care mai incitante sunt cuprinse şi în acest an în programul sărbătorii dedicate comunei Sălacea.