Olaritul este o ocupatie straveche ce se practica inca din vremuri stravechi, marturie stand frumoasele vase de ceramica din epoca neolitica, epoca in care pe . Materia primă utilizată în olărit este, în special, așa-zisul lut galben. Pregătirea materialului are în vedere îmbunătățirea calității acestuia prin mai multe .
Olaritul reprezinta un mestesug traditional pe care noi romanii il mostenim din adancul timpurilor. Mestesugul olaritului folosea in primul rand in alimentatie, dar . Una din cele mai vechi ocupatii ale omului o reprezinta prelucrarea lutului. Pe teritoriul judetului Tulcea, ceramica este practicata inca din epoca neo-eneolitica, .
Referatul Mestesuguri Traditionale – Olaritul - Arta, pentru facultate, uploadat in Biblioteca RegieLive (ID#138018). Olăritul reprezintă o activitate meşteşugărească specializată prin posedarea unor procedee tehnice de modelare a lutului (argilei) în scopul obţinerii diverselor . Materia primă utilizată în olărit este, în general, argila.
Cea mai răspândită şi mai întrebuinţată argilă în olărie este aşa-zisul lut galben. La acea data – sau poate chiar inainte practicau agricultura si cresteau vite (domesticisera oaia, capra si porcul); cunosteau tesutul si olaritul, faceau vase de lut . Continuitatea populaţiei este dovedită de culturile materiale aparţinând perioadei de tranziţie spre epoca bronzului, reprezentate . Un alt centru de olărit pentru zona Maramureșului, este cel de la Săcel, unde se face ceramică roșie nelustruită.