Tăierile la pomi se numără printre lucrările esenţiale. De tăieri depinde sănătatea pomilor, longevitatea şi, mai ales, rodirea.
MOTTO: “ Ranind pamantul singur te ranesti; numele lui e sfant ca numele de mama”.
După ce a fost formată coroana pomilor, ea trebuie menținută prin tăieri de întreținere și fructificare. Lucrari mai ample de taiere la pomii fructiferi se desfasoara spre sfarsitul lui iunie si mai ales in iulie si august, cand ramificatiile scurte au deja formati mugurii . Tăierea de vară (in verde), care vizeaza vârfurile de lăstari noi, făcuti in timpul.
Prunii şi cireşii ar trebui să fie curăţati cu mare atenţie.
Pentru formarea coroanei la cais(dar și la piersic și nectarin) sunt recomandate tăierile în verde. Tăieri în verde (de producţie) la cireş şi vişin: se substituie tăierilor în . Tăierile în verde se execută la speciile: cireş, vişin, piersic timpuriu şi cais. Aceste tăieri se fac aproape după aceleaşi reguli ca şi tăierile în . Tăierea de regenerare, În funcţie de timpul de execuţie, tăierile se împart astfel: – Tăierea în uscat.
Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare. Se recomanda in cazul ciresilor, caisilor, piersicilor, prunilor etc.